Kaikki kokoelmatKäyttöohjeetLVI-alan tarjouslaskenta
LVI-alan tarjouslaskennan käyttöönotto
Päivitetty yli viikko sitten

Tässä ohjeessa käydään läpi tarjouslaskentaa varten tarvittavat yleiset asetukset. Sen lisäksi ohjeen lopussa on askeleet pakettirekisterin käyttöönottoon.

Ota tarjouslaskenta ensin käyttöön menemällä Asetukset > Tarjouslaskenta.

Sitten valitse aktiiviseksi Tarjouslaskenta käytössä ja sen jälkeen vielä LVI tarjouslaskenta.

Kun olet valinnut LVI-alan tarjouslaskennan ja tallentanut, avautuu ikkuna, josta voit valita, mitkä oletustiedot haluat tuoda.

Voit tuoda ohjelmaan positiot, työkertoimet, materiaalikertoimet ja LVI-lisät. Näitä voit muokata myöhemmin itse ja tarvittaessa poistaa sellaisia, joita et tarvitse.

HUOM! Kertoimet tulevat nolla-arvolla, joten muokkaa ne tietojen tuonnin jälkeen.

Yleiset asetukset

'Yleiset' kohdassa asetetaan kaikkia tarjouksia koskevat kate- ja korvausluvut sekä sallittu ostohinnan ero.

Katteet

Ylimpänä olevat kentät ovat tarjouksen oletuskateprosentteja, jotka tulevat yrityksen kustannushintojen päälle. Näitä tietoja voi tarvittaessa muuttaa tarjouksessa erikseen. Kateprosentit kannattaa muuttaa valmiiksi sille tasolle, jota yritys yleensä käyttää.

⚠️ Huomioi, että kateprosentit eivät ole kertoimia, vaan ne lasketaan myyntihinnan kautta. Esimerkiksi 50% kate on kaksi kertaa ostohinta.

Korvaukset

Tässä kohtaa määritetään päivä- ja matkakustannusten nettoarvot. Verovapaat kustannukset korvaukset tulee päivittää ohjelmaan kerran vuodessa. Verovapaat kustannusten korvaukset kannattaa tarkistaa verottajan sivuilta. Alla olevassa taulukossa on kuitenkin yleisempiä lukuja.

Taulukko 1. Lukuja verovapaisiin kustannusten korvauksiin

2024

2023

Kilometrikorvaus (auto)

0,57 €

0,53 €

Kokopäiväraha (yli 10 h)

51 €

48 €

Osapäiväraha (yli 6)

24 €

22 €

Ateriakorvaus

12,75 €

12 €

Muut

Sallittu ostohinnan ero = Mikäli eri toimittajien ostohintojen erotus ylittää annetun

prosenttimäärän, ohjelma ilmoittaa siitä.

Työ- ja materiaalikertoimet

Työkertoimet

Töiden oletuskertoimia ylläpidetään täältä. Näitä kertoimia voi tarkastella tarjouksen positioiden laskentasivuilla. Oletus-valinta määrää sen, että käytetäänkö kerrointa oletuksena uudessa tarjouksessa. Kun valinta on aktiivinen, lisää ohjelma kertoimen automaattisesti joka positiolle ja epäaktiivinen valinta jättää kentän oletustauluun, josta se on valittavissa tarvittaessa.

Listaan voi lisätä uusi kerroin -painikkeella käyttämiään työkertoimia. Jos kerroin menee väärään kategoriaan, voit klikata sen rivin kynää ja vaihtaa tyypin, niin kerroin siirtyy oikeaan kategoriaan.

Materiaalikertoimet

Materiaalien oletuskertoimia ylläpidetään täältä. Näitä kertoimia käytetään tarjouksen position laskentasivulla. Oletus-kenttä määrää jälleen sen, että käytetäänkö kerrointa oletuksena uudessa tarjouksessa. Listaan voi lisätä käyttämiään tuotekertoimia uusi kerroin -painikkeella ja olemassa olevia voi muokata kynällä.

LVI-kohtaiset

Seuraava tarjousnumero on arvo, joka kasvaa aina yhdellä sitä mukaan, kun uusia tarjouksia tehdään. Uuden tarjouksen teossa Ecom tarkistaa, ettei samalla numerolla ole toista tarjousta olemassa.

Laskennallinen tuntiveloitus on arvo, jota käytetään LVI-alalla työajan määrittämiseen.

LVI-alalla työt määritellään suoraan työajan työehtosopimuksessa. Omalla tuntihinnalla on siis suoraan merkitystä työn hintaan.

Laskennallinen tuntiveloitus, matka on arvo, jota käytetään matka-ajan veloituksen määrittämiseen.

Positiot

Positioilla tarjous jaetaan laskijan tai tilaajan haluamiin kokonaisuuksiin. Oletuspositioluetteloita ylläpidetään täällä. Oletus-täppä kertoo sen, tuleeko positio automaattisesti uuteen tarjoukseen näkyviin. Listaan voi lisätä alapositioita rivin perässä olevalla plus-painikkeella.

Granlund pakettirekisteri

Pakettirekisteri koostuu paketeista, jotka sisältävät sekä työtä että tuotteita. Hyvien pakettien avulla tarjouksen tekoaika vähenee huomattavasti. Ecomissa LVI-alalle paketit ja työrekisterin toimittaa Granlund.

Käyttöönotto

1. Avaa Granlund LVI-pakettirekisteri -pudotusvalikko

2. Paina Ota pakettirekisteri käyttöön

3. Ohjelma tarkistaa y-tunnuksen mukaan pakettirekisterin käyttöoikeuden

Tarvittaessa voit myös samaa kautta poistaa rekisterin käytöstä.

Asetukset ovat nyt kunnossa 🎉 Seuraavaksi voit siirtyä tarjouksen luomiseen tämän ohjeen avulla: Uusi LVI-tarjous osa 1: tarjouksen oletustiedot