ALV-muutokset 2024

Arvonlisäveromuutokset 2024, alvin korotus, arvonlisäveron korotus

Päivitetty yli viikko sitten

Yleisesti muutoksesta

Yleisen arvonlisäverokannan nousu nykyisestä 24 %:sta 25,5 %:iin tulee voimaan 1.9.2024. Voit lukea lisää yleisesti arvonlisäveromuutoksista muun muassa tästä Procountorin artikkelista: Alv-muutos 2024 ja 2025

Automaattiset muutokset

• Uusi alv-prosentti on lisätty automattisesti ohjelmaan Ecomin puolesta

• Asetuksissa näkyy edelleen alv 24% ja 25,5% tulee näkyviin sinne myöhemmin

• Toimituspäiväkenttä on lisätty työmääräimille, laskuille ja ostolaskuille. Ohje: 🔗Toimituspäivä

• Toimituspäivä pääsääntöisesti määrittää kumpaa arvonlisäveroprosenttia, vanhaa (24%) vai uutta (25,5%) työmääräimellä, laskulla tai manuaalisesti lisätyllä ostolaskulla käytetään. Toimituspäivällä tarkoitetaan tässä päivää, jolloin tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu loppuun.

• Perus kirjanpitotilien nimet on päivitetty automaattisesti Ecomin puolesta

• Tilien nimen lopusta "24%" on vaihdettu tekstiksi "alv yleinen"

• Tarjoukselle on mahdollista valita arvonlisäveroprosentiksi 25,5%, jos tarjouksen päivämäärä on 1.9.2024 tai myöhempi

Yrityksen tehtävät muutokset

• Jos haluat jatkossa pitää omien tuotteiden alvilliset hinnat samana, tuoterekisteriin tulee päivittää hinnat pienemmäksi niin, että alvin korotus ei vaikuta alvilliseen hintaan. Tämän voi tehdä joko:

1. päivittämällä hinnan yksittäiselle tuotteelle työmääräimen / laskun riville

2. päivittämällä hinnan tuoterekisteriin käsin tai

3. päivittämällä hinnat tuoterekisterin kautta tuotetuonnin avulla. (tiedostossa pitää olla samat tuotenumerot kuin tuoterekisterissä) Katso ohje: 🔗Tuotehinnaston tuonti tiedostosta

• Asiakkaan takana voi olla myös tuotteille asiakaskohtaisia hintoja. Jos haluat, että myös niiden alvillinen arvo pysyy samana, muuta hinta käsin myös sinne

• Jos olet luonut omia kirjanpitotilejä, joiden nimien perässä on "24%", niitä ei päivitetä automaattisesti, vaan ne täytyy päivittää itse. (Jos et ole muokannut tai luonut omia tilejä, nimet on jo päivitetty Ecomin puolesta)

• Oikea alv täytyy määrittää itse toimituspäivän avulla. Katso lisää ohjeesta: 🔗Toimituspäivä

Usein kysytyt kysymykset

Tuleeko Ecom tukemaan uutta arvonlisäveroprosenttia?

Kyllä! Prosentti päivitetään ohjelmaan, eikä sen lisäämistä siis tarvitse tehdä itse.

Täytyykö käyttäjän tehdä jotain itse?

Suosittelemme ottamaan selvää, miten alv-prosentin nosto vaikuttaa omaan hinnoitteluun ja laskutukseen. Ecomissa alv% on lisätty ohjelmaan automaattisesti vanhan prosentin lisäksi. Siirtymävaiheessa käyttäjän tulee varmistaa, että toimituspäivä on asetettu oikein työmääräimille, laskuille, hyvityslaskuille ja käsin lisätyille ostolaskuille. Käy läpi myös ohjeen yläosassa oleva kohta "Yrityksen tehtävät muutokset"

Milloin saan tarkemmat ohjeet?

Ohje toimituspäivän valintaan ja siihen, miten se vaikuttaa laskuilla, ostolaskuilla ja työmääräimillä löytyy täältä: 🔗Toimituspäivä. Lisäksi päivitämme olemassa olevia ohjeita tarpeen mukaan. Lähetämme ohjeistusta käyttäjille muutosten julkaisun yhteydessä.

Miten kauan vanha alv-kanta (24 %) on käytettävissä?

Vanhalle alv-kannalle (24 %) ei ole toistaiseksi asetettu takarajaa, vaan se on käytössä myös syyskuun jälkeen.

Näkyykö uusi alv-prosentti eriteltynä Ecomin raporteilla?

Raportien lopussa olevassa alv-erittelyssä on erikseen yhteissummat 24% ja 25,5% alv-kannoille. Tämä koskee raportteja, joissa on jo ennestään ollut alv-erittely näkyvillä.

Meillä on käytössä myös Procountor. Mitä tulee huomioida?

Procountoriin tulee tehdä muutokset erikseen. Löydät tarkemmat ohjeet Procountorin tukiportaalista 🔗tästä artikkelista. Uuden alv%:in (25,5%) laskuja ei voida siirtää Ecomista Procountoriin ennen kuin olet tehnyt ohjeen mukaiset muutokset Procountorissa.

Meillä on käytössä myös Netvisor. Mitä tulee huomioida?

Tarkista Netvisorilta ohjeet kirjanpito-ohjelmassa tehtäviin muutoksiin. Ecomin osalta ei tarvitse tehdä muutoksia, ellei tileihin tehdä muutoksia Netvisorissa.