Tarjouslaskenta
Uusi tarjous osa 1: tarjouksen oletustiedot

Uuden tarjouksen luomisen ensimmäisessä vaiheessa asetetaan oletustiedot, jotka sisältävät kertoimet, korvaukset sekä katteet ja tunnusluvut

Päivitetty yli viikko sitten

Ennen tarjouksen tekemistä, tarkista, että asetukset ovat kunnossa tämän ohjeen avulla: Tarjouslaskennan käyttöönotto.

Tarjouksen oletukset

Uusi tarjous tehdään painamalla

Avautuu ikkuna, jossa määritellään tarjouksen oletukset eli pohjatiedot.

Työkertoimet

• Tässä määritetään töiden lisäkertoimet koko tarjoukselle. Ohjelma tarjoaa asetuksiin lisättyjä kertoimia ja sinne syötettyjä arvoja, mutta niitä voidaan muokata tässä. Kertoimia voi tarvittaessa säätää myös positiokohtaisesti myöhemmin.

• Työkertoimet lasketaan työhinnan päälle. Sähköalalla tärkeimmät kertoimet ovat ainakin sosiaalikustannusprosentti ja urakkahinnoittelukerroin. Urakkahinnoittelukeroin on ns. indeksikorotus, jolla korjataan työn hintaa.

Materiaalikertoimet

• Tuotenettoon eli ostohintaan lisättävät kulut määritetään tällä välilehdellä koko tarjoukselle. Kertoimia voi tarvittaessa säätää positiokohtaisesti. Esimerkiksi, jos haluat asettaa hävikkikertoimen tarjoukselle, ja sinulla on positio "Keskukset", kyseinen positio ei välttämättä tarvitse kovin isoa hävikkiä, joten voit muokata sen kertoimen myöhemmin tarjouksen oletusten asettamisen jälkeen.

• Kertoimia ei ole pakollista määrittää lainkaan, vaan nämä asiat voi huomioida myös katetta määritettäessä.

VINKKI: Pitkäaikaisessa työssä kannattaa varata oma kerroin esimerkiksi hintojen nousulle, jos sellaista on odotettavissa.

Korvaukset

• Matkakorvaus

• Matkakorvauksiin annetaan edestakaiset kilometrit kohteeseen (työmaalle).

• Mikäli kohde on niin niin kaukana, että siellä yövytään, otetaan laske kilometrit postin päivien mukaan -ruksi pois ja lasketaan kilometrit käsin.

• Päiväkorvaus

• Päiväkorvauksiin määritetään kohteessa päivittäin maksettavat korvaukset asentajille.

• Matka-aikakenttään lisätään maksettavat matkatunnit.

Katteet ja tunnusluvut

• Tarjouksen oletustietojen viimeisessä kohdassa määritetään tarjouksen oletuskatteet, jotka kopioituvat kaikkien tarjouksen positioiden oletuskatteiksi.

• Tunnuslukujen kautta ohjelma antaa tarjoukselle erikseen seurattavia tunnuslukuja.

UUSI TARJOUS-painikkeella ohjelma sulkee oletustiedot ja avaa tarjouksen postit-ikkunan. Voit päivittää näitä tietoja tarjouksen kautta myöhemmin.

Tarjousoletusten muokkaaminen jälkikäteen

Tarjousoletusten muokkaaminen vaikuttaa ainoastaan kyseiseen tarjoukseen.

1. Paina oikeasta reunasta Lisätoiminnot

2. Paina "Muokkaa tarjousoletuksia"

3. Avautuu Sähköalan tarjouksen oletukset -ikkuna. Tee tarvittavat muokkaukset ja paina tallenna tarjousoletukset.

Tarjouksen kertoimien päivittäminen

1. Paina oikeasta yläkulmasta lisätoiminnot

2. Paina päivitä kertoimet

3. Avautuu ikkuna, jossa on kaksi valintaa:

• Lisää vain uudet kertoimet: valinta lisää asetuksissa olevat kertoimet, joita ei vielä löydy tarjoukselta.

• Lisää uudet kertoimet ja päivitä nykyiset: valinta lisää asetuksista kertoimet, joita ei vielä ole tarjouksella ja lisäksi päivittää arvot niille kertoimille, jotka jo löytyvät

Kun painat "Päivitä kertoimet", tiedot päivittyvät tarjoukselle ja päivitystä ei voi enää peruuttaa.